Oyun Terapisi
Oyun Terapisi
Oyun terapisi, oyun ve oyuncaklar yardımı ile çocuğun kendini ve istediklerini ifade etmelerine olanak sağlayan bir terapi türüdür. Oyun terapisinin amacı çocuğun sosyal ve bilişsel becerilerini, duygu ve düşüncelerini oyun yoluyla ortaya koymasını sağlamaktır. Terapistin buradaki görevi çocuğun sunduğu oyun dünyasına girebilmek ve oyun ile anlatılmak istenileni kavramak ve çocuğa sorunlarının çözümü ile destek vermesidir. Terapi süreci sonunda çocukların yaşadıkları sıkıntıları gidermeleri ve sağlıklı gelişimlerini sürdürmeleri beklenir.
- Çocuğun ruhsal yapısını yakından görmek, varsa patolojilerini saptamak ve iyileştirmek için en etkili yöntem oyun terapisidir.
Neden oyun terapisi ?
Oyun çocuğun dili, oyuncaklar ise kelimeleridir. Çocuk oyun aracığı ile korkularını, arzularını ve gerçekte var olanı sergiler, dışa vurur ve duygularını doyuma ulaştırır. Her duygu doyuma ulaşmak ister ve doyurulan her duygu terk edilir. Oyun odası çocuğun sınırlı egemenlik alanıdır. Bu sınırlı egemenlik alanında yetişkinlerin hayatında sürekli kontrol edilen ve bireyleşemeyen çocuk belki de ilk defa sorumluluğu tamamen kendisine ait olan bir alana geçiş yapmış olur. Bu alanda çocuk yaptıklarının sorumluluğunu almalı, kendi başına hareket edebileceğini ve başarabileceğini görmeli, müdehale edilmeden kendi arzusu dahilinde oyun kurabilmelidir. Böylece dışavurduğu duygular çocuğu eskisi kadar rahatsız etmeyecek ve bu duyguların oluşturduğu davranışlar ise günlük yaşamda azalacaktır. Ayrıca minyatür oyuncaklar üzerinde güç sahibi olabildiğini gören çocuk bireyselliğini kazanmaya başlayacak ve ego gücü artırılmış olacaktır.
Hizmet Alanları;
- Kardeş kıskançlığı
- Öfke ve Saldırganlık
- Alt Islatma
- Tırnak Yeme
- Yeme Bozuklukları,
- Altına Kaçırma
- Parmak Emme
- Uyku Bozuklukları
- Yalan Söyleme
- Bağlanma Problemleri
- Diş Gıcırdatma
- Ayrılık- Boşanma
- Kayıp ve Yas
- Okula Uyum Problemleri
- Akran Zorbalığı,
- Özgüven Problemleri
- istismar